Kaninkunskap

Om du skall ha en eller flera kaniner är det viktigt att du sköter om dem på bästa sätt. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi hör nedan valt att ge dig några tips på sidor där du kan läsa mer om kaniner och hur man sköter dem på bästa sätt.

****
Kaniner är ett samlingsnamn för vissa arter och släkten i familjen harar. De bildar dock ingen enhetlig taxonomisk grupp och har inte nödvändigtvis ett närmare släktskap med varandra än med andra arter inom familjer. Arten europeisk kanin (Oryctolagus cuniculus) kallas ofta i vardagligt tal bara för kanin eller vildkanin.

Vilda kaniner är främst nattaktiva växtätare och lever i kolonier. De gräver hålrum i marken som används som bon och inreds med gräs och löv. Ungarna får ett eget hålrum som utöver gräs, även fodras med päls från modern.

Tamkaninen härstammar från vilda kaniner i västra Europa och norra Afrika. Den hålls som sällskapsdjur. Det finns många olika kaninraser som man kan tävla med i utställningar och i hoppning.
LÄS MER HÄR Wikipediainfo

****

Det finns väldigt många olika artiklar på Kaninmagazinet och mycket att hålla reda på, svårt att veta vart man ska börja som nybörjare. Här finns mycket bra information.
LÄS MER HÄR Kaninmagazinet

****

Man kan hålla kaniner både utomhus och inomhus. En del kaninägare väljer att ha kaninen inne på vintern och på sommaren får den vistas i en utebur. Fördelen med att hålla kaninen utomhus är att den får riklig tillgång till frisk luft och UV-strålning från solen, det är lättare att ha en riktigt stor bur som ger kaninen frihet att motionera samt kaninen kan få möjlighet att beta på marken.
LÄS MER HÄR Veterinärens bästa råd

****

En kanin är ett väldigt bra sällskapsdjur för hela familjen! Samtidigt som kaniner ofta är väldigt tama och keliga så är kaninerna också väldigt enkla och lätthanterliga att ha som husdjur. Det är kanske också detta som förmodligen gör att så många familjer runt om i Sverige väljer att skaffa en kanin istället för en katt eller en hund.
LÄS MER HÄR Kaninfakta

****